U ime Allaha Milostivog, Samilosnog, hvala Allahu Gospodaru svih svjetova na milosti i blagodatima sa kojima nas je obdario, donesimo salavat na Allahovog poslanika Muhammeda SAWS , njegovu casnu porodicu, plemenite ashabe i sve iskrene vjernike i vjernice.

Cijenjena braco i postovane sestre , Esselamu Alejkum

U subotu 23. maja ’20 poslije aksam-namaza svjedocit cemo pojavu mjeseca mlađaka , sa kojim se zavrsava ovogodisnji post mjeseca ramazana. Sa radoscu docekuiemo ramazanski Bairam, nairadosniii dan u muslimansko; tradiciii koii ove godine pada u nedieliu 24. Maia 202() godine. Braco i sestre jos jednom smo pokazali sebi da mozemo postici svaki cilj koji pred sebe postavimo kada ovladamo svojim slabostima i kada smo noseni snagom vjere. Istinski slobodan je samo onaj covjek koji savlada svoje strahove i slabosti . Iza nas je i mjesec odricanja i zrtve. Mjesec koji nas uci da se bez te zrtve i odricanja ne mogu postici veliki ciljevi.

U blagoslovljenim danima koji su iza nas tragali smo za Bozijom miloscu i Njegovim oprostom. Jacali smo svoje porodice, dzemate i zajednicu. Pokazali smo solidarnost sa siromasima i onima koji su potrebni nase pomaci. lskusenjem sa kojim smo se susreli u ovogodisnjem ramazanu, a to je pandemija korona virusa iftarili smo i nase namaza obavljali u porodicnoj atmosferi. Nadam se da cemo vrijednosti vjere koje smo naučili pretociti u nasu
svakodnevnicu. I nakon ramazana nastavlja se nas put duhovnog uzdizanja. Gospodar ramazana je i Gospodar ostalih jedanaest mjeseci. Neka se tragovi ramazanskih ibadeta odraze na nase zivote, neka se prepoznaju u danima koji su pred nama.

Draga braco i sestre, molim Uzvisenog Allaha dz.s. da primi nas post, da primi nase namaze, da primi svaku nas u sedzdu , svaki nas ruku , svako nase dobro djelo koje smo uradili u Njegovo ime tokom ovog Ramazana. Molim Uzvisenog da bolesnim podari zdravlje, da onima koji su siromasni Allah dz. s. nadje put da izadju iz siromastva.

Boze Milostivi, Tebe molim da ovu nasu domovinu Australiju i nasu domovinu Bosnu i Hercegovinu ucinis sigurnim od svih nesreca kao i sve zemlje svijeta. Boze Milostivi molim te da nas obaspes svakim dobrom iz obilja Tvoje milosti i da nam budes zastitnik i vodilja kroz zivotna iskusenja. Svim muslimanima i muslimankama u Australiji i u Bosni i Hercegovini, zelim sretne i bericetne bajramske dane. Provedima ih s porodicom, rodbinom i prijateljima. Vodimo racuna da u ovom vremenu ne dovedemo svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi u pitanje. Pokazima odgovornost i u danima bajrama da se pridrzavamo upustava nadleznih drzavnih institucija. Neka u srca svih nas Uzviseni unese nadu u Njegovu milost i dobro u svijetu u kojem zivimo.

Bajram je ushicenost nasih dusa, blagost nasih srca, sirina nasih ruku kojim a docekujemo nase prijatelje. Taj praznik docekujemo osokoljeni snagom nase vjere i ohrabreni njezinim ljepotama, cvrsti u uvjerenju da samo na tome putu mozemo postici uspjeh i spas,

Allahu Milostivi , ucvrsti nas u vjeri, ohrabri nas na putu dobra, podari nam istrajnost i pozrtvovanost, ucini nas iskrenim slugama Tvojim. Daj da u nasim srcima nema mjesta za mrznju prema drugim, sinovima i kcerima Ademovim, udalji od nas zavist, pohlepu i oholost i kabul ucini nas post i nasa dobra djela. Amin!

BAJRAM SERJF MUBAREK OLSUN!

Muftija IZ Bosnjaka u Australiji
Jasmin ef Bekric