Category:

MESSAGE FROM THE PRIME MINISTER EID AL-ADHA 2020

4 August 2020 in Objave

Eid Mubarak to all who celebrate Eid al-Adha, the holy festival of sacrifice.

This time last year, I reflected on the great riches of respect and kindness that the Muslim community brings to Australia’s cultural  landscape.

None  of  us then could  have  predicted how important those virtues would be in facing the challenges of recent months.

I  send  my  warm  thanks  for  your  understanding  and  efforts  at  this  difficult  time.

We have worked patiently as a nation to face the challenges and share the burden resulting from this pandemic.

For now, the ways that we celebrate and gather together as families and faith communities are different.

But the crucial elements of our society–our unity and our commitment to each other–remain the same.

What sets us apart as Australians, in all our many cultures and faiths, is the way that we have worked together and supported each other.

As a commemoration of sacrifice, Eid al-Adha speaks eloquently to the sacrifices of recent months.

But even in this dreadful crisis, the ongoing rituals of our lives – sharing prayer and sharing time with our loved ones – give us meaning and purpose.

Celebrations such as these are an opportunity to experience the meaning of faith.

I know that your  faith, as a guide and a  light  in  your  lives, will  continue to support you and your community.

During this difficult time, and with the spirit of this great festival of sacrifice and charity, I know you will play your part and reach out to those around you with comfort and support.

Through your efforts and sacrifice, you are living out your faith and making a difference to your community and to our country.

The Hon Scott Morrison MP
Prime Minister of Australia
July 2020

KURBAN BAJRAMSKA CESTITKA MUFTIJE ISLAMSKE ZAJEDNICE BOSNJAKA U AUSTRALIJI 2020

24 July 2020 in Objave

Uvazene kolege imami, draga braco i cijenjene sestre, Esselamu Alejkum!

Cini mi posebnu cast da vam u svojstvu Muftije, a u ime islamske zajednice bosnjaka u Australiji, mogu cestitati mubarek dane Kurban Bajrama u zelji i nadi da ga  ocekate u zdravlju i sreci te da ga provedete u lijepom raspolozenju u krugu svojih najmilijih, rodbine i prijatelja.

Draga braco i sestre kurban bajram simboliziraju dva velika ibadeta. Prvi je obavljanje petog islamskog sarta – hadzdza, a drugi ibadet vezan za ovaj bajram je klanje kurbana. Ovaj cin predstavlja simbolicno prinosenje zrtve Allahu dz.s. u znak sjecanja na naseg praoca Ibrahima a.s. i njegovu spremnost na prinosenje zrtve Allahu dz.s. koji mu je iz svoje neizmjerne milosti podario za kurban ovna u zamjenu za njegovog sina lsmaila a.s.

Osnovna poruka Bajrama je da se covjek priblizi Allahu, dz.s. kroz ibadet  kurbana, koji ima za cilj pomoci covjeku. Dakle, vjera je u biti zblizavanje ljudi u ljubavi i dobrocinstvu. Zato je i ovoga Bajrama najvaznije, da jedni drugima
oprostimo, da jedni drugima pomognemo, posebno onima izmedju nas koji su stari, nemocni i bolesni. Neka medju nama zavlada povjerenje i neka u cijelom svijetu vlada mir i dobrota. Posebno upucujemo dovu Allahu Svemocnom da
spasi covjecanstvo od iskusenja COVID-19.

Prvi Dan Kurban Bajrama je u Petak 31. jula 2020 godine

Upucujem dovu Svevisnjem Stvoritelju Allahu dz.s. da vam kabulom ucini vase kurbane kao i sve druge ibadete ucinjene u Njegovo ime sa najljepsim zeljama da predstojece dane Kurban Bajrama docekate zdravi u drustvu svojih najmilijih.

Molim Allaha dz.s. da vama, vasim porodicma i cjelokupnom dzematu podari oprost i spas i na ovom i na buducem svijetu. Neka vam je sretan i hajirli Kurban Bajram!

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN!

Muftija IZBA
Jasmin ef Bekric

POMOĆ NARODU SANDŽAKA

2 July 2020 in Objave

Draga braćo i sestre, esselamu alejkum,

Kao što znate u proteklih nekoliko dana Sandžak se suočava sa jakim valom COVID19. Svaki dan situacija je sve teža i teža. Bolnice nemaju kapaciteta i opreme da odgovore na ovo iskušenje koje je zahvatilo našu braću i sestre u Sandžaku. Svjesni naše obaveze, vjerske, bratske da pomognemo brata muslimana u nevolji, ovim putem vas  pozivamo da organizirano, kroz naše džemate pokažemo solidarnost sa našim bratskim narodom u Sandžaku. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na svojoj vanrednoj sjednici donio Odluku da se narodu Sandžaka uputi pomoć u iznosu 100,000 KM. Također, Rijaset je donio odluku da se u petak, 03/7/’20 poslije dzume namaza u svim džamijama u domovini i dijaspori organizira sergija za pomoć Sandžaku.

Draga braćo i sestre, imajmo na umu da nam Allah Uzvišeni u Kur’anu poručuje: “što god vi udjelite, On će to nadoknaditi, On najbolje opskrbljuje.” Sebe 39. “A za dobro koje učinite Allah sigurno zna.” EI-Bekare 215. “lmetak koji udjelite drugima u vašu je korist, ono što udjelite drugima neka bude samo Allahu za ljubav – a ono što od imetka udjelite drugima nadoknadit će vam se potpuno, neće vam biti učinjeno krivo!” EI-Bekare 272.

Musliman je dužan priteći u pomoć bratu muslimanu kada je u nevolji, jer nas Poslanik
a.s. uči da je “Allah Uzvišeni na pomoći insanu, sve dok je insan na pomoći svome bratu u nevolji.. “. U hadis kudsijju kojeg prenosi Ebu-Hurejre r.a. Allah, subhanehu ve te’ala, je rekao: ,”O sine Ademov! Udijeli, pa ću i Ja tebi udijeliti!” (Buharija). Od Ebu-Hurejre r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Milostinja neće umanjiti imetak, niti će čovjek oprostiti a da mu Allah neće povećati ponos i niko neće biti skroman radi Allaha, a da ga Allah neće uzdići.”

Još jednom vas pozivamo, u ime Allaha Uzvišenog da se odazovemo ovome apelu, i pomognemo u skladu svojih mogućnosti . Vaše donacije uplatite direktno na Mešihat Sandžaka, na dole navedeni račun. Molimo Allaha Uzvišenog da vas nagradi za svaki hajr koji činite, a našem narodu u Sandžaku da olakša u ovome iskušenju.

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji
Jasmin ef. Bekrić