Uvazene kolege imami, draga braco i cijenjene sestre, Esselamu Alejkum!

Cini mi posebnu cast da vam u svojstvu Muftije, a u ime islamske zajednice bosnjaka u Australiji, mogu cestitati mubarek dane Kurban Bajrama u zelji i nadi da ga  ocekate u zdravlju i sreci te da ga provedete u lijepom raspolozenju u krugu svojih najmilijih, rodbine i prijatelja.

Draga braco i sestre kurban bajram simboliziraju dva velika ibadeta. Prvi je obavljanje petog islamskog sarta – hadzdza, a drugi ibadet vezan za ovaj bajram je klanje kurbana. Ovaj cin predstavlja simbolicno prinosenje zrtve Allahu dz.s. u znak sjecanja na naseg praoca Ibrahima a.s. i njegovu spremnost na prinosenje zrtve Allahu dz.s. koji mu je iz svoje neizmjerne milosti podario za kurban ovna u zamjenu za njegovog sina lsmaila a.s.

Osnovna poruka Bajrama je da se covjek priblizi Allahu, dz.s. kroz ibadet  kurbana, koji ima za cilj pomoci covjeku. Dakle, vjera je u biti zblizavanje ljudi u ljubavi i dobrocinstvu. Zato je i ovoga Bajrama najvaznije, da jedni drugima
oprostimo, da jedni drugima pomognemo, posebno onima izmedju nas koji su stari, nemocni i bolesni. Neka medju nama zavlada povjerenje i neka u cijelom svijetu vlada mir i dobrota. Posebno upucujemo dovu Allahu Svemocnom da
spasi covjecanstvo od iskusenja COVID-19.

Prvi Dan Kurban Bajrama je u Petak 31. jula 2020 godine

Upucujem dovu Svevisnjem Stvoritelju Allahu dz.s. da vam kabulom ucini vase kurbane kao i sve druge ibadete ucinjene u Njegovo ime sa najljepsim zeljama da predstojece dane Kurban Bajrama docekate zdravi u drustvu svojih najmilijih.

Molim Allaha dz.s. da vama, vasim porodicma i cjelokupnom dzematu podari oprost i spas i na ovom i na buducem svijetu. Neka vam je sretan i hajirli Kurban Bajram!

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN!

Muftija IZBA
Jasmin ef Bekric