Draga braćo i sestre, esselamu alejkum,

Kao što znate u proteklih nekoliko dana Sandžak se suočava sa jakim valom COVID19. Svaki dan situacija je sve teža i teža. Bolnice nemaju kapaciteta i opreme da odgovore na ovo iskušenje koje je zahvatilo našu braću i sestre u Sandžaku. Svjesni naše obaveze, vjerske, bratske da pomognemo brata muslimana u nevolji, ovim putem vas  pozivamo da organizirano, kroz naše džemate pokažemo solidarnost sa našim bratskim narodom u Sandžaku. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na svojoj vanrednoj sjednici donio Odluku da se narodu Sandžaka uputi pomoć u iznosu 100,000 KM. Također, Rijaset je donio odluku da se u petak, 03/7/’20 poslije dzume namaza u svim džamijama u domovini i dijaspori organizira sergija za pomoć Sandžaku.

Draga braćo i sestre, imajmo na umu da nam Allah Uzvišeni u Kur’anu poručuje: “što god vi udjelite, On će to nadoknaditi, On najbolje opskrbljuje.” Sebe 39. “A za dobro koje učinite Allah sigurno zna.” EI-Bekare 215. “lmetak koji udjelite drugima u vašu je korist, ono što udjelite drugima neka bude samo Allahu za ljubav – a ono što od imetka udjelite drugima nadoknadit će vam se potpuno, neće vam biti učinjeno krivo!” EI-Bekare 272.

Musliman je dužan priteći u pomoć bratu muslimanu kada je u nevolji, jer nas Poslanik
a.s. uči da je “Allah Uzvišeni na pomoći insanu, sve dok je insan na pomoći svome bratu u nevolji.. “. U hadis kudsijju kojeg prenosi Ebu-Hurejre r.a. Allah, subhanehu ve te’ala, je rekao: ,”O sine Ademov! Udijeli, pa ću i Ja tebi udijeliti!” (Buharija). Od Ebu-Hurejre r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Milostinja neće umanjiti imetak, niti će čovjek oprostiti a da mu Allah neće povećati ponos i niko neće biti skroman radi Allaha, a da ga Allah neće uzdići.”

Još jednom vas pozivamo, u ime Allaha Uzvišenog da se odazovemo ovome apelu, i pomognemo u skladu svojih mogućnosti . Vaše donacije uplatite direktno na Mešihat Sandžaka, na dole navedeni račun. Molimo Allaha Uzvišenog da vas nagradi za svaki hajr koji činite, a našem narodu u Sandžaku da olakša u ovome iskušenju.

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji
Jasmin ef. Bekrić