Bosnjackim Islamskim Zajednicama i Dzematima u Australiji

Esselamu Alejkum, Cijenjene kolege imami, draga braco i postovane sestre. Zahvaljujem se Allahu Gospodaru svih svjetova, donosim salavat na resulullaha Muhammeda SAWS, njegovu casnu porodicu, uzorite ashabe i iskerene sljedbenike.

U petak 24. aprila 2020 godine nastupa prvi dan mubarek mjeseca ramazana. U casnom mjesecu ramazanu Uzviseni Allah dz.s. covjecanstvu je objavio Kur’an, svoju posljednju objavljenu rijec, pomna cuvanu u Levhi Mahfuzu.

U Kur’anu Casnom Allah dz. s. kaze: “O vjernici propisuje vam se post kao sto je bio propisan i onima koji su bili prije vas da biste bili bogobojazni. U mjesecu Ramazan u pocelo je objavljivanje Kur’ana …

Draga braco i sestre, vrijeme posta je vrijeme jasnih misli i dobrih djela. Post je vrijeme zajednistva u vjeri, ljubavi u porodici i solidarnosti u zajednici. Molim Dragog Boga da muslimani i muslimanke svojim postom i svojim ibadetom budu lijep primjer cjelome svijetu, da svojom iskrenom vjerom i svojim dobrim djelom budu poticaj svim ljudima da vjeruju u Boga i da vole covjeka.

Draga braco i sestre iako smo tuzni zbog situacije u kojoj se nalazimo ovog ramazana ipak cini nas sretnim i radosnim da zdravi i zivi docekujemo mjesec Allahove dz.s. milosti, oprosta i spasa kod svojih kuca i u krugu svojih najmilijih.

Radujemo se mjesecu pomirenja i dobre volje medju ljudima, veselimo se danima ozarenih vjemickih lica, lijepih i biranih rijeci, oborenih pogleda, sloge i zajednistva svih muslimana i muslimanki.

Molim Svevisnjeg Stvoritelja da pripadnici Islamske Zajednice Bosnjaka sirom Australije u svojim kucama ovogodisnji ramazan docekaju u sreci, zdravlju, veselju, radosti i medjusobnoj slozi i uvazavanju.

Cini mi posebnu cast i zadovoljstvo da svim vjernicima i vjernicama, ovom prilikom u svojstvu Muftije islamske zajednice Bosnjaka u Australiji mogu uputiti tople i iskrene cestitke povodom nastupanja mubarek mjeseca ramazana. Upucujem iskrenu dovu Gospodaru svih svjetova da nam u ramazanu, podari najvecu srecu, milost i oprost, te da mubarek ramazanske dane provedemo osnazenog imana, i od grijeha sacuvani i ocisceni. Amin!

Ramazan Serif Mubarek Olsun!
Muftija, Jasmin ef Bekrić